Lära tipsar om impulsivitet

Christer Fahlberg, utbildare från Lära, vill säga några ord om impulsivitet.

– Jag tror att många av oss har gått in i en affär och kommit ut med något vi inte behöver. Ibland tar vi beslut som vi ångrar. Vi blir upprörda i trafiken, över teknik som inte fungerar och kanske använder ord som inte passar eller använder ett kroppsspråk som är olämpligt. Vi hinner inte tänka efter, utan går direkt på känslan. Ett misstag man ofta gör, att just gå och handla hungrig.

Vissa dagar klarar vi av att stå emot impulser på ett bättre sätt. Varför är det så?
När vi är utvilade och mår bra både psykiskt och fysiskt då hinner vi processa impulsen, tanken och intrycken i arbetsminnet och kan ta ett beslut som passar situationen.
Många av de personer som vi möter agerar efter impulser. De flesta vet vad som är rätt eller fel. Men de hinner inte komma ihåg vad som är rätt eller fel. När de inser vad de har gjort ångrar man sig och säger förlåt.

Det vi kan behöva göra för att underlätta för personen är att tala om hur man skall göra i den situationen genom sociala berättelser eller liknande. Vi kan se till att personen är utvilad och mår bra innan denne skall utsätta sig för svåra situationer. Vi kan förbereda personen så mycket det går och då kan vi undvika många överraskningar som kan leda till förlorad impulskontroll.

 

Kontakta oss
  • Kontakta oss!

    Välkommen att kontakta oss om du har frågor om våra kurser eller vill boka en anpassad utbildning. Skicka oss ett meddelande nedan, eller ring oss på 08-768 20 26.
    För fler kontaktuppgifter, klicka här.